söndag 28 juni 2009


En bild av huset framifrån.

Min lillebror och hans sambo håller på att köpa detta vackra hus. Vi var dit och tittade idag, huset har verkligen potential, det är hur mysigt som helst. Det är byggt någon gång runt 1860, och flera detaljer är fortfarande i originalskick.

onsdag 24 juni 2009

Småpysslande



Eftersom tiden på bygget är knapp för tillfället, tog jag med mig lite arbete hem istället. Detta söta skåp har min pappas farfar gjort. Från början fanns det två likadana små skåp och de hörde ihop med ett serveringsskåp, men tyvärr är inte serveringsskåpet helt längre. Därför har jag planer på att detta lilla skåp istället ska få fungera som familjens medicinskåp någon gång. Jag började slipa det idag, och ska försöka få det färdigt slipat och målat imorgon.

Nya inköp


Vi for på besök en dag till Lundagård i Purmo, och där hittade jag dessa ljuvliga saker. Väskan kunde jag inte motstå, den är perfekt förvaring för mina inredningstidningar. Vi köpte också vackra beslag till vår kommande skafferidörr till köket, en spets och några etikettbrickor.

söndag 21 juni 2009

Inspirationen fortsätter....


På gården får också barnen ett eget litet hus i form av Villa Villekulla. Lekstugan blir antagligen helt färdig först om ett år, och den kommer att fungera som både friggebod och lekplats.

Inspiration från Umeå



Här följer några andra bilder från min systers hus. En hemmasnickrad grind och en spegel gjord av plankor från en gammal österbottnisk lada.

När vårt hus ser som sämst ut var det ett bra läge för mig att åka över till Umeå för att få lite inspiration och motivation igen. På bilden syns resultatet av min systers och hennes sambos hårda arbete, de har satt ner tre år på att renovera ett hus utanför Umeå, ett arbete som verkligen gett resultat! När de köpte huset huset såg det ut som ett ruckel, men idag har de ett fantastiskt vackert hus med många fina detaljer. För tillfället bygger de en altan framför huset som de planerar att få färdig denna sommar.


Så här såg huset ut för 10 dagar sen när vi håller på att ta bort de delar av syllen som är dåliga. Bilden är tagen utifrån genom hålen vi sågat upp och man ser golvvasarna och plåtugnen i köket. Vi har renoverat i ungefär ett år, men utifrån är huset nu i det sämsta skick det har varit hittills, eller så ser det åtminstone ut med hål i väggen och plast för fönstren.

tisdag 9 juni 2009

mammas blomland och vårt krikonträd



Jag blev inspirerad av min mammas fina trädgårdsland i helgen. Tyvärr är inte blomland det viktigaste på vår göra-färdigt-lista denna sommar, utan det får bli något att se fram emot till nästa sommar istället. Ett litet undantag gjorde vi trots allt idag och planterade ett krikonträd som annars skulle ha tagits bort, det skulle ha varit synd på ett så fint träd. En liten tjuvstart på trädgårdsområdet...

Resultat som resultat


Min tanke på morgonen var klar; medan sonen sover dagsömnen ska jag passa på att gräva och förbereda för golvvasorna eftersom det är en hel del arbete kvar. Ibland blir det inte som man tänkt. Jag hann bara börja gräva så vaknade han, och han ville hellre sitta ute i gröngräset än inne. Dagens resultat blev alltå istället en provisorisk sandlåda och nästan ingen grävning...Jag hann spika ihop sandlådan och måla den ett varv, efter det tappade lillen intresset och vi åkte hem. Vi får bygga den helt färdig och fylla den med sand en annan dag.

söndag 7 juni 2009


Här tar vi bort spikarna från de gamla köksgolvplankorna som blev utbärda. I veckan ska vi försöka köpa nya golvvasar som vi får börja sätta på plats. Vi har varit utan ett ordentligt golv i huset sedan förra hösten, så vi känner att vi vill börja ha ett golv att gå på snart!


I helgen hann vi vara vid huset några timmar och fick faktiskt en hel del gjort. André fyllde upp farstugolvet med grus, och jag bar bort gamla golvvasar och annat bråte ur det som ska bli vårt kök. Nästa steg blir att dra rören i badrummet, och sen fylla även det golvet med sand och grus. Ett jobb som kräver ca 20 traktorskoplass med grus och en hel del skyfflande! Vi hoppas att vi kan gjuta golvet någon gång här i sommar. Dottern och hennes bästa kompis ville också vara och hjälpa till några timmar. De grävde grus, lekte med bilar och räddade humlor.

fredag 5 juni 2009



I helgen plockade vi ut tio fönsterbågar som ska renoveras. Vi letade länge efter en fönsterhantverkare som kunde göra det åt oss, men det är svårt att hitta någon i Österbotten. Sist och slutligen fick vi kontakt med en dam som går på konservatorutbildningen i Seinäjoki, och som gärna vile fixa våra fönster åt oss i sommar.
I huset finns tre fönstervarianter, varav de äldsta kan vara från början av 1800-talet. Det mest otroliga är att de fortfarande är i mycket bra skick, det är verkligen ett ordentligt hantverk de gjorde förr. De andra är betydligt nyare, vi tror att de är från början av 1900-talet, och från 1950-talet. Hon som hjälper oss med fönstren blev så intresserd av våra fönster så hon ska komma ut igen och göra en närmare genomgång av hela huset, det ska bli så intressant.

måndag 1 juni 2009


När jag letade genom gamla bilder hittade jag en bild av källaren som den såg ut när vi köpte huset. Huset står på en liten backe, så vi var väldigt förvånade när vi märkte att källargolvet var vattenfyllt. Det var åtminstone 30 cm högt vatten i hela källaren. Genast efter att vi köpte huset fick vi alltså börja med en ordentlig dränering runt huset för att få bort vattnet. Det är nu över ett och ett halvt år sedan vi gjorde dräneringen, och än så länge är källaren helt torr. Hoppas det håller i sig!