onsdag 28 juli 2010

Tårtor och kalas




Lillpojken fyllde två år förra fredagen och detta firades naturligtvis. Nära och kära var inbjudna på kaffe, tårta, bulla och muffins. Dottern hjälpte mig glatt med att dekorera alla muffinsen på morgonen, och lika glatt hjälpte hon till att äta upp dem några timmar senare. Min kusin kom och hjälpte mig med dekorerandet av tårtorna, och jag behöver knappast berätta vilket dagens tema var...

torsdag 22 juli 2010

Hopptider!






















Här ses jag rotande runt i min nyinköpta säck. Har spenderat två timmar på en slutförsäljning och resultatet blev: två glasflaskor, två säckar varav den ena syns på bild, ett spel, leksaker åt barnen och en bortglömd nostalgi-leksak åt mig själv...ett twist-band!! Tack och lov följde instruktioner med, har ju inte hoppat twist sen lågstadiet. Nu borde man ju bara hitta två personer till som känner för att hoppa lite grand, om man inte använder sig av stolar förstås, men charmen blir liksom inte densamma då!
På bygget händer det också saker. De senaste dagarna har vi rivit panel, satt upp vindskydsskivor och målat, och dessa saker kommer vi att fortsätta med några veckor framåt. Imorgon är det dock byggpaus för då ska det firas två-årskalas! Spännande tider!

söndag 18 juli 2010

Loppisfynd fortsätter...


Efter att åter igen ha funnit ett skåp drog jag slutsatsen att det är något speciellt med mig och små skåp. Hittar jag dem eller hittar de mig? Detta är mitt senaste fynd som jag fann på en gårdsloppis för någon vecka sen. Vet ännu inte vad jag ska ha det till, som vanligt, men det är en bisak. Tyvärr hade jag fel sandpapper idag vilket naturligtvis leder till lite onödigt mycket arbete, orkade dock inte vänta längre. Hann få två sidor färdiga och de resterande försöker jag satsa på så snart tillfälle ges. Imorgon blir det inte, då ska vi såga stockar, nödvändigt tråkgöra...
Lådan som hör till kom inte med på bild eftersom latheten tog överhanden, orkade inte hämta den vilket förstås var synd eftersom beslagen var väldigt fina.

fredag 16 juli 2010

Minutschema?


På bygget är det allt annat än semester, det arbetas från morgon till kväll. Förmiddagsarbetarna bestod av mig själv, mina två barn och deras kusin. Jag försökte reda upp lite i rådderiet inne i huset. Kan inte säga om jag förvärrade det eller om det bättre, tror att jag mest bara flyttade saker från en plats till en annan. Även om det går helt bra att bygga när de små är med måste man naturligtvis välja sina sysslor, det måste gå att bli avbruten när som helst. Även denna dag medlade jag mellan varven. Det var bilar som motvilligt lånas ut, två vill leka dinosaurie medan en vill rutscha, skor faller av, törsten för stor...De orkade duktigt trots värmen, och två timmar var de med mig.
Det barnfria eftermiddagspasset blev betydligt effektivare, och nu är alla sidor på nya delen färdiga. Imorgon ska de målas, sen ska ribborna på. På gamla delen rivs det flitigt och snart är hela norrsidan utan brädbeslåning. Vindskyddsskivorna hämtades hem idag av vår snälla varutransportör, och de väntar på att få spikas upp. Planen är att få upp så många som möjligt i helgen.
Jag fick dessutom nys om ett gårdsloppis här i närheten, och dit vill jag också hinna. Borde man införa ett minutschema?

torsdag 15 juli 2010

loppisfynd


Har den senaste veckan hunnit besöka några loppisar och min vana trogen hittar jag alltid en massa saker som nödvändigtvis måste följa med mig hem. På lördagen fann jag dessa örhängen som jag blev stormförtjust i. Samtidigt köpte jag en bricka och några gamla Allers-tidningar, men bilden på dem kommer i ett senare skede.

tisdag 13 juli 2010

picknick










































När bilens temperaturmätare visar 32 grader är det lika bra att direkt ge upp alla dagens intentioner att försöka bygga. Däremot var vädret ypperligt för en picknick. I dagens korg finner man alltså barnens solkläder, mina byggkläder (utifall att...)lite gott att tugga på, den obligatoriska Lantliv-tidningen, kamera och någon trip. Eftersom jag försöker vara optimistisk inledde vi picknicken på bygget med att måla fågelholken, som jag hade lovat. Värmen däckade dock oss snabbt, så efter 45 minuter befann vi oss på väg mot stranden. Ett såå mycket bättre alternativ...Imorgon kanske är en bättre byggdag för min del, men min andra hälft trotsar värmen och bygger för fullt även en dag som denna, jag tror han sätter upp vindskyddsskivor på ena gaveln. Snart är en gavel helt täckt av skivor, och så fort vi fått en getingfamilj att flytta så fortsätter vi med följande...

måndag 12 juli 2010

blått och rött...

...är färgerna som dominerat idag! Underbart blå har himlen varit nästan hela dagen, och röda är nu några väggar på vårt hus. Vilken känsla att få måla eget hus, och vilken färg sen...Hur lätt som helst att stryka på, och färg och den blir verkligen fin. Ser barnsligt mycket fram emot att få fortsätta med brädfodringen och målandet imorgon. Fixade till en fågelholk också av lite restmaterial, och dottern blev lovad att få måla den medan jag målar huset. Hon har länge länge velat måla någonting, och en holk blir alldeles perfekt.

söndag 11 juli 2010

händer på bygget


Äntligen är juli här, det är ju vanligtvis den månad när det händer som mest på bygget. Sen mitten av juni har vi jobbat med golv och skivor, och nu börjar man se resultat.
Den senaste veckan har vi fått assistans av våra fäder, så med fyra aktivt byggande personer händer saker både inne i huset och utanför. I det som blir vardagsrum är allt golv färdigt sågat och ligger på plats. Tyvärr var det aningen för fuktigt ännu men vi hoppas att våra anordningar ger resultat även på den fronten, och att vi ska få skruva fast golvet nu i sommar. Golvet i tre olika bredder beställdes från Skaftung såg och vi är mycket nöjda än så länge. Däremot är vi osäkra på hur vi ska behandla det, men det klarnar väl...

torsdag 8 juli 2010

pepparrot


Längs ena väggen vid huset växer en hel del pepparrot, var tvungen att ta en bild av de vackra blommorna. Innan vi renoverade källaren växte pepparroten till och med där, seg verkar den alltså vara! Hittade följande användningsområden för växten:

"Du kan skörda rötter under hela säsongen. Gräv upp en rotbit som är några centimeter i diameter. Skala den och riv den alldeles innan användningen för att inte den flyktiga oljan skall försvinna. Pepparroten är bäst som färsk.

Den kan också rivas och sedan torkas eller djupfrysas. En annan metod är att skörda rötter på hösten och förvara dem i sand. Hela, rena rotbitar kan även förvaras i vinäger.

Bitar av skalad pepparrot är en användbar ingrediens i inläggningar. Riven pepparrot i vitvinsvinäger är enkelt att göra och blir till en god kryddvinäger. I övrigt används pepparroten i en hel del matlagning tex. till kött, lamm, fisk, pepparrotssås, rostbiff, kryddsmör, grönsaker och majonnäs.

Bladen kan torkas och användas färska eller torkade i sallad."

Får se hur ivrigt vi kommer att använda oss av den sen, om inte annat så till ögonfröjd när den blommar!

Ville också få en bild av den gamla ytterpanelen som vi för tillfället håller på och river ner. Jag tycker om de grå-röda färgskiftningarna på väggen, det är tråkigt men nödvändigt att behöva byta ut panelen, det tar länge innan den nya får samma charmiga patina som den nuvarande.

torsdag 1 juli 2010

Byggnadsapoteket i repris


Har efter flera månaders byggpaus återupptagit byggandet igen. Våren har varit för hektisk med både jobb och studier, så både byggande och bloggande har fått stå tillbaka. Men nu är vi tillbaka igen, och vilket är det bästa stället att söka inspiration ifrån om inte Byggnadsapoteket? Familjen har varit på en liten minisemester till den populära Muminvärlden, och vi passade samtidigt på att åka lite söderut till både Ekenäs och Billnäs. En god vän bjöd på husrum och rundtur i det vackra Ekenäs, mycket uppskattat!


Från Byggnadsapoteket går endast den mycket självdisciplinerade ut utan att ha köpt något, och till den kategorin hör inte vi. (jag) Lite linolja, en bok och något välbehövligt beslag blev dagens saldo. Vi inspirerades även av köksavdelningen, och kom fram till att vi antagligen har tillräckligt med utrymme för en liknande köksö som den på bilden. Måste hem och mäta och fundera vidare. Det är månader framåt innan vi alls kan beställa något kök, så vi hinner både planera och ändra oss många gånger ännu.






Blev alldeles stormförtjust i den gråa industrilampan, skulle gärna ha tre stycken i köket. Tyvärr var prisklassen inte riktigt min...