torsdag 8 juli 2010

pepparrot


Längs ena väggen vid huset växer en hel del pepparrot, var tvungen att ta en bild av de vackra blommorna. Innan vi renoverade källaren växte pepparroten till och med där, seg verkar den alltså vara! Hittade följande användningsområden för växten:

"Du kan skörda rötter under hela säsongen. Gräv upp en rotbit som är några centimeter i diameter. Skala den och riv den alldeles innan användningen för att inte den flyktiga oljan skall försvinna. Pepparroten är bäst som färsk.

Den kan också rivas och sedan torkas eller djupfrysas. En annan metod är att skörda rötter på hösten och förvara dem i sand. Hela, rena rotbitar kan även förvaras i vinäger.

Bitar av skalad pepparrot är en användbar ingrediens i inläggningar. Riven pepparrot i vitvinsvinäger är enkelt att göra och blir till en god kryddvinäger. I övrigt används pepparroten i en hel del matlagning tex. till kött, lamm, fisk, pepparrotssås, rostbiff, kryddsmör, grönsaker och majonnäs.

Bladen kan torkas och användas färska eller torkade i sallad."

Får se hur ivrigt vi kommer att använda oss av den sen, om inte annat så till ögonfröjd när den blommar!

Ville också få en bild av den gamla ytterpanelen som vi för tillfället håller på och river ner. Jag tycker om de grå-röda färgskiftningarna på väggen, det är tråkigt men nödvändigt att behöva byta ut panelen, det tar länge innan den nya får samma charmiga patina som den nuvarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar